Off-piste skiën/snowboarden

Sta jij ook altijd aan de achterkant van de lift jaloers te kijken naar die verse bochten in de maagdelijke sneeuw? Droom jij van skiën of snowboarden door kniehoge poedersneeuw? Skiën of boarden met het gevoel alsof je door de sneeuw heen zweeft? En wil je dat alles leren met enthousiaste mede-SAC'ers en een enthousiaste instructeur? Dan zijn de off-piste cursussen van de NSAC iets voor jou. De NSAC organiseert elk jaar verschillende off piste-cursussen vanuit het NSAC-chalet, ergens in de alpen. Er zijn in totaal drie verschillende cursussen: de off-piste basiscursus, de freeride 1 (F1) en de freeride 2 (F2). Bij de off-piste basiscursus leer je de beginselen van het skiën of boarden buiten de piste. Je werkt aan je off-piste techniek en maakt kennis met de beginselen van lawinekunde. In de F1 bereid je je skitechniek en lawinekennis uit met als doel om in alle omstandigheden die je rondom een skigebied kan vinden off-piste te kunnen skiën of boarden. Ook maak je af en toe vanuit de lift een korte hike om nog meer verse poedersneeuw te kunnen vinden en te oefenen met oriënteren in het terrein. Bij de F2 bereid je je kennis en kunde uit met skiën in nog uitdagender of steiler terrein. Zie voor een overzicht van de verschillende cursussen het cursusoverzicht en de website van het winterprogramma van de NSAC.

Wat is off-piste skiën/snowboarden nu precies?

Bij skiën of snowboarden kunnen de meeste mensen zich wel een beeld vormen, maar wat is dan de off-piste-variant hiervan? De naam zegt het eigenlijk al een beetje: je gaat skiën of snowboarden buiten de piste. Bij het off-piste skiën of snowboarden neem je vaak voor het eerste stuk omhoog de lift, maar daarna ga je naar beneden op de plek waar geen piste is. Dat kan direct naast de piste zijn, maar het kan ook aan de andere kant van de berg zijn. Om daar te komen moet je vaak nog een stukje lopen. Soms kan dat op je skischoenen met je ski’s of board in de hand, maar omdat dat vrij zwaar is, gebruik je daar vaak speciale ski’s (toerski’s), een speciaal snowboard (splitboard) of sneeuwschoenen voor. Eenmaal op het hoogste punt aangekomen, wacht er met een beetje geluk een lange afdaling door de poedersneeuw op je waar nog niemand eerder geskied heeft. Jij zet dan de eerste sporen in de verse sneeuw!
Off-piste skiën of snowboarden is moeilijker dan skiën of snowboarden op de piste, omdat de sneeuw niet geprepareerd is zoals op de piste. Soms kan de sneeuw dieper zijn dan je knieën en dat is zwaarder skiën dan op een gladde, geprepareerde piste. Ook kan je veel verschillende soorten sneeuw tegen komen, en elk type sneeuw skiet weer anders. Ten slotte zijn obstakels zoals rotsen en bomen niet netjes weggehaald of afgeschermd, zoals op de piste wel het geval is.
Is buiten de piste skiën niet gevaarlijk? Dat is een veelgestelde en terechte vraag. In de skigebieden wordt immers altijd gewaarschuwd dat je buiten de pistes in een lawine kan komen. De pistes worden elke dag gecontroleerd en bij een te hoog lawinegevaar gesloten. Buiten de piste is deze controle er niet. Bij het off-piste skiën moet je je er dus van bewust zijn dat je een risicosport doet. Ga nooit buiten de piste skiën zonder kennis over lawines, zonder het lawinebericht gelezen en correct geïnterpreteerd te hebben en zonder de ‘lawine-drie-eenheid’ (lawinepieps, -sonde en -schep) bij je te hebben, zodat je correct en snel kan handelen wanneer iemand toch in een lawine komt. Ook kennis van oriëntatie is belangrijk, omdat je niet zomaar de pistebordjes naar beneden kan volgen. In een cursus (bijvoorbeeld van de NSAC) leer je deze vaardigheden. Wanneer je eenmaal voldoende ervaring hebt opgedaan om zelfstandig op pad te kunnen, liggen er echter eindeloos veel avonturen buiten de piste in de verse sneeuw binnen handbereik ;)