Toerskiën

Wil jij kunnen skiën of boarden in het terrein waar geen liften meer komen? Genieten van de stilte, de prachtige uitzichten, op eigen kracht omhooglopen in een uitgestrekt en verlaten berglandschap en daarna naar beneden suizen door de ongerepte en onverspoorde sneeuw? Dan zijn de toerski-cursussen van de NSAC iets voor jou. Er zijn in totaal 3 niveaus van toerski-cursussen. In de Hike-to-ride basis/T1 leer je de beginselen van het toerskiën of splitboarden. Je maakt kennis met het lopen met vellen, het plannen en navigeren bij lichte en overzichtelijke toeren en het werken met lawinepiep,- schep en -sonde. In de Hike-to-ride gevorderd/T2 ligt de focus meer op het zelfstandig toeren. De instructeur zal een meer begeleidende rol spelen en zal de groep in het hele proces voorzien van tips en tricks. Bij de Hike-to-ride pro/T3 verbeter je je skills, zoek je meer uitdagend terrein op en maak je veel meters. Deze cursus kan bijvoorbeeld een voorbereiding zijn op de instructeursopleiding of voor mensen die al veel ervaring hebben maar nog net de laatste puntjes op de i willen zetten. Zie voor een overzicht van de verschillende cursussen het cursusoverzicht en de website van het winterprogramma van de NSAC.

Wat is toerskiën nu precies?

Bij skiën of snowboarden kunnen de meeste mensen zich wel een beeld vormen, maar wat is dan toerskiën? Toerskiën bestaat al heel lang. Toen er nog geen liften waren liepen sneeuwsporters al op toerski’s om van plek naar plek te komen, zowel bergop als bergaf. Met de komst van de skilift is die noodzaak er al lang niet meer. Maar met toerski’s kan je tegenwoordig wel op plekken komen, waar de skiliften niet komen. Prachtige verlaten bergvalleien met kilometers verse poedersneeuw bijvoorbeeld.
Is dat dan niet ontzettend zwaar? Toerskiën is zwaarder dan pisteskiën. Ten eerste loop je omhoog in plaats van dat je de lift pakt. Je hebt hier echter wel speciale ski’s of een speciaal snowboard voor. Voor het skiën gebruik je tourski’s. Dat zijn ski’s met speciale bindingen, waardoor je bij het lopen je hakken op kan tillen. Ook gebruik je stijgvellen: vellen die je onder je ski’s plakt waardoor je niet naar beneden glijdt als je omhoogloopt. Ten slotte heb je speciale toerskischoenen: die zijn lichter, soepeler en hebben een zool met meer grip waardoor je makkelijker op rots loopt wanneer je het laatste stukje naar de top je ski’s even achterlaat. Voor het snowboarden gebruik je een splitboard. Dit is een snowboard dat voor het omhooglopen in tweeën gesplitst kan worden zodat je een soort ski’s hebt. Ook hiervoor gebruik je stijgvellen, zodat je niet naar beneden glijdt bij het omhooglopen. Het grootste deel van een toerskitocht ben je aan het lopen. Een goede conditie is dus een vereiste. De beloning van een prachtige verlaten witte bergwereld en een lange afdaling door de verse sneeuw maakt dit het echter meer dan waard.
Toerskiën is moeilijker dan skiën of snowboarden op de piste, omdat de sneeuw niet geprepareerd is zoals op de piste. Soms kan de sneeuw dieper zijn dan je knieën en dat is zwaarder skiën dan op een gladde, geprepareerde piste. Ook kan je veel verschillende soorten sneeuw tegen komen, en elk type sneeuw skiet weer anders. Ten slotte zijn obstakels zoals rotsen en bomen niet netjes weggehaald of afgeschermd, zoals op de piste wel het geval is.
Is toerskiën niet gevaarlijk? Dat is een veelgestelde en terechte vraag. In de skigebieden wordt immers altijd gewaarschuwd dat je buiten de pistes in een lawine kan komen. De pistes worden elke dag gecontroleerd en bij een te hoog lawinegevaar gesloten. Buiten de piste is deze controle er niet. Bij het toerskiën moet je je er dus van bewust zijn dat je een risicosport doet. Ga nooit toerskiën zonder kennis over lawines, zonder het lawinebericht gelezen en correct geïnterpreteerd te hebben en zonder de ‘lawine-drie-eenheid’ (lawinepieps, -sonde en -schep) bij je te hebben, zodat je correct en snel kan handelen wanneer iemand toch in een lawine komt. Ook kennis van oriëntatie is belangrijk, omdat je niet zomaar de pistebordjes naar beneden kan volgen. In een cursus (bijvoorbeeld van de NSAC) leer je deze vaardigheden. Wanneer je eenmaal voldoende ervaring hebt opgedaan om zelfstandig op pad te kunnen, liggen er echter eindeloos veel avonturen buiten de piste in de verse sneeuw binnen handbereik ;)