Via Ferrata, of Klettersteigen in de Duitstalige delen van de Alpen, is een sport die het midden houdt tussen wandelen en klimmen. Het wordt het gemakkelijkst omschreven als een eenvoudige klimroute, meestal gevuld met veel metalen steunpunten om vast te houden en op te staan. Dit is waar de naam Via Ferrata (vertaald: ijzeren weg) vandaan komt. Ze worden meestal ingedeeld van 1 tot 5 (of A tot E), waarbij een 1 meestal gemakkelijker is dan sommige complexe wandelroutes, en een 5 is vergelijkbaar met een graad 3 (of misschien 4a) klimroute.
In tegenstelling tot klimmen, waar je een volledige uitrusting (inclusief touwen) nodig hebt om te zekeren, wordt een via ferrata gezekerd door twee karabiners vast te klikken aan een staalkabel die langs de hele route loopt. Deze kabel is bevestigd aan de muur op strategische plekken. Bij een val vallen je karabiners op zo'n bevestiging en remmen je val vanaf daar. Wanneer je zo'n punt passeert, is het belangrijk om je karabiners één voor één te verplaatsen, zodat er altijd minimaal één blijft zitten.
De eenvoudigere klettersteigs zijn zeer geschikt voor klimmers zonder veel ervaring, vanwege het makkelijke klimmen en de geringe eisen aan vaardigheid en kennis op het gebied van veiligheid. Op deze manier kunnen ook beginnende klimmers op plaatsen komen die normaal gesproken alleen door ervaren klimmers en alpinisten te bereiken zijn. Andere, meer fun-georiënteerde klettersteigs, zijn gevuld met touwbruggen, ladders en andere leuke elementen die je normaal niet zou bedwingen zonder je zekerapparaten.
De valpartijen kunnen behoorlijk groot worden, want de bevestigingspunten van de kabel kunnen ver uit elkaar liggen. Om ervoor te zorgen dat je val veilig gebroken en gehouden kan worden, gebruik je een speciale klettersteigset. Deze set bestaat uit een stuk plat touw, dubbelgevouwen, en aan elkaar genaaid. Wanneer je valt, zal deze tape scheuren en breekt je val. Dit mechanisme kan maar één keer gebruikt worden, dus na een val moet je ofwel om een redding vragen (eventueel via een helikopter), of de rest van de route op een andere manier vastbinden. Een volledige lijst van klettersteig uitrusting bevat:
Voor eenvoudige klettersteigs:
Er is geen cursus nodig om te gaan klettersteigen. Echter, voor meer gevorderde klettersteig routes is het wel aan te raden om een subset van volledige klimuitrusting mee te nemen, op zijn minst genoeg om een eenvoudige redding uit te voeren en je partner te belayen tot het einde van de route. Dit is alleen van toepassing als een redding door een derde zeer moeilijk is of erg lang duurt, en je voldoende kennis hebt over hoe je een dergelijke redding en jezelf te redden in alpine omstandigheden na de redding. Natuurlijk wordt geadviseerd om alleen in zo'n route te gaan en te stappen als je materiaal kennis en vaardigheden voldoende zijn. De cursussen in het klimparcours kunnen je voorbereiden met deze vaardigheden en kennis, maar het materiaal moet je zelf aanschaffen.
Een klettersteig-introductie (door de NKBV)